Saturday, March 22, 2008

PeRjAlAnAn NaBi Muhammad sollallhu a'layhi wasallam ke THOIF

ha..kalini korg mesti respek kat akunye blog..mari sini aku nak bercerita tentang kisah seperti tajuk diatas..tujuannye hanyalah tidak lain tidak bukan untuk menghargai sunnah junjungan nabi kita... tujuan nabi ke toifadlh x lain x bukan untuk berdakwah keatas penduduk toif supaya memelu islam dan dgn demikian dpt perlindungan dari gangguan2 dari puak quraish..

sampai je nabi katsane..nabi telah menyampai risalah islamiyah kepada 3 org pembesar toif..sedihnya mereka tidak terima risalah islamiyah itu malah mereka menolak risalah islamiyah itu..mereka bukan shj enggan menerimanya tapi dengar sikitpun xnak ape yg nabi ckp punyelah kurang ajrnya mereka..dhlah xnk dengar ape yg nabi ckp blh pulak mereka x suke nabi berada dekat situ..biadap sungguh huh!!!! geram gua..

Kata seorang daripada pemuka-pemuka tadi dengan penuh ejekan: "Hoi,benarkah yang Allah s.w.t. telah melantik kamu menjadi PesuruhNya?"Kata seorang lagi sambil ketawa: "Tidak bolehkah Allah memilih manusia selain dari engkau untuk menjadi PesuruhNya?"Yang ketiga pula melempar kata-kata hina yang bunyinya demikian: "Kalau engkau benar-benar seorang Nabi, aku tidak ingin bercakap-cakap dengan engkau kerana perbuatan yang demikian akan mendatangkan bencana kepada diriku.Sebaliknya jika kamu seorang pendusta,tidak guna aku bercakap-cakap dengan engkau."

ish..korg xpanaske dieorg ckp camtu kat nabi kita?.. bikin wa poanassssssss jelah bidak2 toifni.....

walaupun do tomah.dicerca.di maki.. tapi nabi kita x panas baran macm korg...nabi relaks dan tenang je... nak tau ape kisah seterusnya?..... ha.... tunggulah tapi korg kene lah komen byk2 aku punye blogni.... jgn risau asal korg bagi byk komen, aku akn kontineu kan kisahni....cow...cing cing......

8 comments:

spect said...

salam
nice story
sma2 la kte memperjuangkan islam,menyambung pjuangan rasulullah S.A.W

mbukhari&zaidi Chopra Khan said...

thniah diucapkan kpd ko,aku yakin ko gna ayat sdiri buat blog ni,,,,,,btul dok?

KimAmaN said...

Salam..

Emm..kua pn story sirah rasul ko..
Pe2pun tahniah coz bjaya mhasilkan blog ni ngan jayanya..tp 2 ar yg g delete terus kisah cincin 2 naper,bia jer la..

k la,teruskan lg usaha anda..

Waalahu'alm..

zulfa said...

salm..
best gak citer ni walaupun ko wat ngan ayat ko sendiri,tahniah di ucapkan..teruskan usaha anda,bye gud luck,jgn lupa komen aku lak ek..

SolSolehah said...

salam..ermm..nice story..i like the way u use ur words..br x boring nk bc..santai j..tp jgn la shortform sgt..k..koi ucpkn gud luck r.jgn brenti mnulis..smbgn dy bl nk wat??bittaufq wnjh!

mestika_87 said...

salam.. nice story.. masih bleh direspect.. gurau je.. pape hal teruskan berdakwah dgn cara anda sendiri..

guaRdisKaiZeN!! said...

nicework,nicejob,nicestory...
keep trying da best ya..
n mehla kte sma2 amik pengajaran dari kisah ni ek..
smoga ia mberi manfaat kpd kite sume:D

bittaufiq wannajah..
chaiyoo!!

p/s: jgn lupa komen blog sy tau:D..

helmy said...

hye bgus citer awak
sama tjuk nan sy tp awak nyer ayat lagi power taw..bye.